9 Panduan Polisi Bekerja Dari Rumah

Employer Mar 16, 2021

Lihat artikel ini dalam Bahasa Inggeris.

Bekerja dari rumah merupakan norma baharu di Malaysia bertujuan untuk memutuskan rantaian Covid-19. Meskipun sudah setahun kita hidup dengan norma baharu ini, masih ramai yang ragu-ragu akan pelaksanaan dasar ini kerana risau tidak dapat melakukan tugas dengan lancar seperti kebiasaan.

Norma bekerja dari rumah yang masih baharu di Malaysian tampak rumit  kerana keperluan untuk menetapkan peraturan dan cara kerja yang bersesuaian. Oleh itu, majikan harus mengetahui kebaikan dasar bekerja dari rumah dan implikasinya.

Implikasi Bekerja Dari Rumah

Kebaikan Bekerja Dari Rumah Keburukan Bekerja Dari Rumah
Membina hubungan kepercayaan antara majikan dan pekerja. Tiada interaksi sosial.
Penjimatan masa pergerakan ke pejabat. Gangguan bunyi persekitaran.
Pengurangan isu ketidakhadiran Pemantauan dan kawalan produktiviti pekerja menjadi sukar.

9 Panduan Polisi Bekerja Dari Rumah

Bekerja Dari Rumah 1

#1 Menentukan kumpulan

Tidak semua pekerjaan boleh dilakukan di rumah seperti kerani pentadbir yang perlu menguruskan hal ehwal pejabat. Majikan harus mengenalpasti kumpulan pekerja yang boleh bekerja dari rumah dan menetapkan giliran ke pejabat.  

#2 Menetapkan 1 waktu  sebagai tanda kehadiran

Untuk memastikan pekerja berdisplin,  1 waktu perlu ditetapkan sebagai tanda kehadiran pekerja. Sebagai contoh, jam 9.00 ditetapkan pekerja perlu "Online" dan membuat laporan tugasan pada hari tersebut.

#3 Menetapkan waktu bekerja

Sekiranya syarikat anda mengamalkan waktu bekerja fleksi, menetapkan jumlah jam bekerja juga sudah memadai. Namun, terdapat kemungkinan kesan terhadap   tindak balas tempoh respon dan produktiviti sesama pekerja (disebabkan pekerja bekerja dalam waktu yang berlainan). Cara terbaik ialah mengaplikasikan waktu bekerja yang sentiasa digunakan (9.00-6.00 petang). Majikan boleh menetapkan  waktu online ini sebagai tanda  kehadiran pekerja.  

#4  Menetapkan satu medium komunikasi untuk berhubung

Majikan perlu menetapkan satu medium untuk berhubung bagi mengelakkan kekeliruan. Sebagai contoh, jika sebelum ini pekerja dan majikan berhubung melalui Skype dan Zoom, pilih hanya salah satu medium untuk berkomunikasi.  

#5 Sokongan teknologi maklumat  

Bagi memastikan komunikasi dan tugasan dapat dijalankan dengan lancar, sokongan teknologi maklumat harus kukuh bagi mengelakkan sebarang isu teknikal yang dapat menjejaskan produktiviti syarikat.

#6 Kukuhkan keselamatan siber syarikat

Peningkatan  akses atas talian akan meningkatkan isu serangan siber. Sebagai langkah keselamatan siber  untuk syarikat anda, pastikan akses yang digunakan adalah  Rangkaian Persendirian Maya atau Virtual Private Network. Pastikan dokumen penting syarikat yang disimpan di  alam maya dilindungi.  

#7 Pastikan interaksi dan komunikasi organisasi berjalan seperti biasa

Komunikasi yang berterusan memastikan kelangsungan syarikat. Meskipun melalui alam maya, mesyuarat mingguan atau bulanan tetap perlu dilakukan. Emel mingguan mahupun notifikasi daripada Ketua Pegawai Eksekutif juga dapat membantu pekerja untuk kekal fokus dengan tugasan mereka.

#8 Menekankan kepentingan etika pemakaian

Memakai baju tidur merupakan pilihan yang paling selesa sewaktu bekerja dari rumah (Semestinya!). Namun,  ada beberapa jabatan yang masih perlu berhubung dengan pelanggan mahupun pihak berkepentingan (Jabatan Jualan dan Pemasaran contohnya) melalui panggilan video. Oleh itu, pemilihan pakaian yang tepat untuk situasi tertentu haruslah ditekankan.

#9 Mengumpul maklum balas dari pekerja

Meminta maklum balas dari pekerja untuk penilaian semula amatlah penting dalam proses meningkatkan kualiti. Perhatikan sebarang perkara yang perlukan penyesuaian semula. Perhatikan pekerja anda sekiranya kualiti kerja pekerja menjunam sewaktu berkerja dari rumah berbanding dengan bekerja di pejabat. Bicarakan harapan anda terhadap pekerja dan beri sokongan  untuk mereka menyesuaikan diri.

Melalui artikel ini, pihak Seekers berharap agar panduan ini dapat membantu kelancaran pengurusan operasi syarikat anda.


Memerlukan tenaga kerja yang boleh bekerja dari rumah ataupun bekerja di pejabat dengan produktif?

Iklankan jawatan kosong anda dengan Seekers SRS dan berhubung dengan calon yang mempunyai pelbagai latar belakang.

Banyak syarikat telah  menemukan pekerja yang berkualiti melalui Seekers untuk memenuhi kehendak norma baharu. Seekers menggunakan teknologi yang maju untuk proses pengambilan pekerja.

Register

Spesifikasi Utama Seekers SRS:

  • Pengiklanan jawatan kosong secara percuma (Tanpa had)
  • Akses pangkalan data calon pekerja (Guna secara percuma dalam tempoh 1 bulan pertama)
  • Khidmat Sokongan Perekrut Bebas (20,000 perekrut di Malaysia untuk pencarian calon)
  • ATS (Sistem Aplikasi Pengesanan)
  • Reka templat profil syarikat

Meilisa Suhaimi

Corporate Care Executive at Seekers MY. Always ready to assist enquiries from hiring companies especially regarding Seekers Recruitment System (SRS).

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.